Nieuws

Harmonicaclub Ruurlo presenteert haar DVD

Klik op menu-item DVD/CD om de DVD te bekijken en te beluisteren


YouTube video toegevoegd

Een indruk van de wekelijkse oefenavond bij vakantieboerderij "De Wilghenhoeve" in Ruurlo

Klik op menu-item Links  


 

Zoeken

 

Wie zijn wij . . . .

 
Ontstaan
Op menig boerderij in de Achterhoek -van voor de 2e wereldoorlog- werd op een 1- of 2-rijige harmonica gespeeld. Dit was dé muziek, die sfeer gaf aan een mooie zomeravond en dé feestmuziek voor een bruiloft op de deel. Tijdens de oorlog zweeg de harmonica en leek na de oorlog te zijn vergeten.
Het Staring Instituut te Doetinchem wilde deze traditionele volksmuziek echter weer nieuw leven in blazen. Hans Keuper (van de bekende band Boh Foi Toch) en zijn vriend Frans Tromp werden in juni 1983 gevraagd een harmonicadag bij Erve Kots in Lievelde te organiseren. Dit gebeuren werd de aanzet tot het massaal oppakken van de oude traditie. Thans speelt men op nieuwe instrumenten en in groepsverband.
Ook in Ruurlo ontstond een groepje van 8 spelers, waarvan enkele al lid waren van clubs in de regio. In februari 2002 besloten deze 8 door te gaan als Harmonica Club Ruurlo. De kantine van Klein Hesselink BV Landbouwmechanisatie van de Fam. Oortgiese diende toen als oefenruimte. De club telt momenteel 15 leden; 13 harmonicaspelers, die begeleid worden door een drummer en een gitarist, die ook de zang voor zijn rekening neemt.
De oefenavond
Met de groei van het aantal leden werd de oefenruimte in de Heurne wat krap, zodat het aanbod van de Fam. Schot van vakantieboerderij “De Wilghenhoeve” te Ruurlo, om hun geheel verbouwde schuur als oefenruimte te gaan gebruiken, kwam als geroepen. De schuur is prachtig verbouwd met schouw en open haard, glazen kasten en bedstedenKlik op de afbeelding om te vergroten; de sfeer van het vroegere harmonica gebeuren. Elke maandag van 20.00 tot 22.00 uur worden wij gastvrij ontvangen, met in de pauze koffie en wat erbij.
 
De instrumenten en het repertoire
Alle leden spelen op een traditionele 3-rijige harmonica, zodat het authentieke Achterhoekse harmonicageluid weer wordt gehoord. Er wordt gespeeld van bladmuziek met normaal notenschrift, volgens de Groesbeekse methode, geschikt gemaakt voor de harmonica. Het parool is dan ook: spelen wat er staat. Ons repertoire bestaat veelal uit herkenbare nummers, bijv. liedjes uit de Achterhoek, Duitsland, Tirol, polka’s, Oudhollands- en zeemansliedjes en -bij gelegenheid- Sint Nicolaas- en Kerstliedjes. Dit alles in de bijbehorende wals-, engelse wals-, mars-, tango- of rumba maatverdeling.
 
De optredens
Natuurlijk spelen we voor het plezier, maar we laten ons ook graag horen in bijv. woon-zorghuizen, bejaardensozen, ouderenverenigingen, op bijeenkomsten van Vrouwen van Nu, bij aktiviteiten van De Zonnebloem, markten, braderieën, op rustpunten van fietstochten, in voorprogramma’s van andere verenigingen, buurtfeesten, achtergrondmuziek voor verjaardagen, recepties enz.. Het programma van een optreden wordt afgestemd op de doelgroep, waarbij de muziek wordt afgewisseld met een gedicht, anekdote of een sketsje. Afhankelijk van ons publiek, delen we boekjes uit, met daarin teksten van meezing nummers, zodat iedereen actief kan meedoen.Tijdens optredens gebruiken we onze eigen geluidsinstallatie. Muziek, zang en drum worden in goede verhouding op elkaar afgestemd en het geluidsniveau naar behoeven geregeld.
 
(klik op de afbeelding om te vergroten)